Mesto dnes oficiálne sprístupnilo pre verejnosť dva školské bazény

04.09.2009 Prešov

Prešov 4. septembra (TASR) – Dva školské bazény pri základných školách na uliciach Májové námestie a Mirka Nešpora v Prešove môže oficiálne od dnešného dňa využívať aj široká verejnosť.
Mesto sa ich rozhodlo sprístupniť po tom, ako sa mu nepodarilo dospieť k dohode s Prešovským samosprávnym krajom, od ktorého si na tieto účely prenajímalo bazén na ulici Ľudmily Podjavorinskej.
\"Aj keď máme stiesnené podmienky, Prešovčania budú mať kde plávať, otvorili sme namiesto jedného dva bazény. Sme presvedčení, že je to aj úlohou mesta, aby sa naše deti naučili plávať a aby v rámci relaxu a športu plávali aj občania Prešova, \" povedal pre médiá primátor Pavel Hagyari po oficiálnom otvorení bazénu na ZŠ Májové námestie. Ten sa dnes pričinením žiakov nedobrovoľne ako prvý ocitol oblečený vo vode.
Správu oboch spomínaných bazénov, ktorú doposiaľ zabezpečovali samotné základné školy, preberie Mestská správa služieb. Podľa vyjadrenia primátora to však neznamená, že by ich školy naďalej nemohli využívať na vyučovanie telesnej výchovy, záujmovú činnosť a organizovanie plaveckých výcvikov tak, ako to bolo doteraz.
Vedúca odboru školstva a kultúry Mestského úradu v Prešove Kvetoslava Komanická pre TASR uviedla, že vyučovanie školského plávania bude pokračovať v nezmenenej podobe. Všetko bude podľa nej závisieť od toho, ako si jednotlivé školy postavia výchovno-vzdelávacie programy a určia, koľko hodín chcú bazén využívať.
Doterajšiu správu bazénov školami považuje Komanická za neefektívnu, pretože sa všetky školy na území mesta skladali na zvýšenú náročnosť prevádzky. Teraz si iba objednajú a zaplatia službu v potrebnom rozsahu hodín. Cena za jednu takúto školskú hodinu sa má pohybovať na úrovni približne 40 eur (1205 Sk).
\"Ak sme si porovnávali, koľko sme museli zobrať iným školám a prispieť týmto, ktoré prevádzkovali bazény a koľko zaplatia za tú službu, tak predpokladaná úspora je až do 66.388 eur (dva milióny Sk) pre oblasť preneseného výkonu štátnej správy v oblasti školstva, lebo z toho sa vlastne tieto bazény platili, \" konštatovala vedúca odboru.
V pracovných dňoch bude môcť verejnosť oba bazény využívať od 7.00 do 8.00 h a od 14.00 h do 21.00 h, kedy bude vytvorený aj priestor na tréningovú činnosť športových klubov. Na vyučovanie telesnej výchovy a organizovanie plaveckých kurzov pre základné školy budú bazény vyhradené od 8. do 14. h. V sobotu budú bazény verejnosti k dispozícii od 15.00 h do 20.00 h a v nedeľu od 13.00 do 20.00 h.
 

Vyberte región